Μαρία Τσιομπάνου στο 5ο ΣΔΙΤ FORUM: «Είναι τελικά οι δημόσιες συμβάσεις με ΣΔΙΤ εργαλείο ανάπτυξης;»
Τον προβληματισμό για την «γεωμετρική αύξηση των δημοσίων συμβάσεων με ΣΔΙΤ που ουσιαστικά αφήνουν έξω το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία στο 5ο ΣΔΙΤ FORUM, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Μαρία Τσιομπάνου.
Η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ είπε ότι «ο προβληματισμός μας αφορά την πραγματική προκύπτουσα ωφέλεια από αυτές τις συμβάσεις, το πολύ μεγάλο κόστος κατασκευής – πάνω από το διπλάσιο κόστος σε σύγκριση με μία κλασική δημόσια σύμβαση – και τη διαμόρφωση συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω του αποκλεισμού συμμετοχής των επιχειρήσεών μας. Είναι τελικά οι δημόσιες συμβάσεις με ΣΔΙΤ εργαλείο ανάπτυξης ή αφορά μόνο ελάχιστες επιχειρήσεις, δεσμεύοντας υψηλούς οικονομικούς πόρους για τα επόμενα χρόνια;».
Στη συνέχεια εστίασε στην σημαντική παράλειψη της επιλογής της μεθόδου ΣΔΙΤ χωρίς να προηγηθεί συγκριτική ανάλυση εναλλακτικών λύσεων, όπως με τη χρήση του δείκτη σύγκρισης του δημόσιου τομέα (Public Sector Comparator)», όπως, εξάλλου, συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι : «Σε καμία δημόσια σύμβαση με ΣΔΙΤ δεν προϋπήρχε διαδικασία αξιολόγησης που θα εξασφάλιζε τη μέγιστη οικονομική αποδοτικότητα και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, διασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των ΣΔΙΤ και των παραδοσιακών δημόσιων συμβάσεων».
Η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ ολοκλήρωσε την ομιλία της θέτοντας το κρίσιμο ζήτημα της εφαρμογής των συντελεστών αναθεώρησης στις δημόσιες συμβάσεις και την ολιγωρία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου στην ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για την λειτουργία της Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών έργων και Μελετών. «Η εφαρμογή των αναθεωρήσεων έχει να κάνει με την βιωσιμότητα όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων, η δε λειτουργία της Εταιρίας θα φέρει, επιτέλους, όλο το σύστημα της παραγωγής δημοσίων έργων στην σύγχρονη εποχή. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μεθόδους ΒΙΜ, ψηφιακά δίδυμα και εφαρμογές βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη και τα δημόσια έργα να υλοποιούνται με προδιαγραφές και αναλύσεις προηγούμενων δεκαετιών» κατέληξε χαρακτηριστικά.