Ροή ειδήσεων

Ανοικτή επιστολή στο νέο Υπουργό Οικονομίας

Κύριε Υπουργέ,

Ο κατασκευαστικός κόσμος της χώρας μας διέρχεται τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση του και το Υπουργείο σας οφείλει να διαχειριστεί με τρόπο που να ελαχιστοποιήσει τις ολέθριες συνέπειες αυτής της κρίσης στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Θεωρούμε πρώτα από όλα ότι με το συγκεκριμένο 1,7 δις ¤ που δηλώσατε ότι θα διαθέσετε για πληρωμές Δημοσίων Έργων θα φροντίσετε να γίνει σωστή διανομή και διασπορά στο σύνολο των Περιφερειών, ώστε να πληρωθούν όλοι οι λογαριασμοί των συναδέλφων μας που εκκρεμούν και που εκτός από κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσουν στις 20/1 και το Φ.Π.Α. που δεν έχουν εισπράξει. Είναι ολέθριο για την Ελληνική Οικονομία να καταλήγουν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ συνεπείς Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, επειδή τήρησαν το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών τους χωρίς να πληρωθούν.

Κύριε Υπουργέ,
Λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του προκατόχου σας , σύμφωνα με τις οποίες «το υψηλό δημόσιο χρέος απαιτεί προσοχή και συγκράτηση στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής», σας ερωτούμε: Δεν είναι οξύμωρο από τη μια να επικαλείστε το υψηλό κόστος του δανεισμού για Δημόσιες Επενδύσεις, περικόπτοντας κατά 8,8% το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2009, σε σχέση με το 2008, και την ίδια στιγμή να προωθείτε τις ΣΔΙΤ με επιτόκια πιστωτικής κάρτας, ώστε να δημιουργείται η εξής τραγική αντίφαση: Μια σειρά από «ώριμα», έργα (σχολεία, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πυροσβεστικοί σταθμοί, Διοικητήρια κ.λπ.) που θα είχαν εκτελεστεί, εφόσον είχαν ενταχθεί εγκαίρως στο ΓΆ ΚΠΣ, από τον ΟΣΚ Α.Ε. και άλλους αρμόδιους και πιστοποιημένους από την Ε.Ε. φορείς, παραμένουν σε τουλάχιστον τριετή «διαθεσιμότητα» προκειμένου (άγνωστο πότε) να συμβασιοποιηθούν με ΣΔΙΤ, και απεντάσσονται και από το ΕΣΠΑ, την ίδια στιγμή που σημαντικά κονδύλια του ΓΆ ΚΠΣ χάνονται και επιστρέφονται ως αναπορρόφητα στην Ε.Ε.! Αλήθεια, ποιος έχει τελικά την ευθύνη για τη μη έγκαιρη παράδοση αναγκαίων σχολικών συγκροτημάτων, για παράδειγμα, καταδικάζοντας χιλιάδες μαθητές, γονείς και διδάσκοντες να βιώνουν ακόμη το βραχνά της διπλοβάρδιας; Ποιος θα χρεωθεί την κατασκευή τους με τριπλάσιο κόστος; Μήπως η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, ή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου; Εμείς θεωρούμε πως το κακέκτυπο της εφαρμογής των ΣΔΙΤ στη χώρα πρέπει να σταματήσει στην διάρκεια της θητείας σας, με δεδομένο πως είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που διαθέτει αυτοτελές Υπουργείο Δημοσίων Έργων με το οποίο οφείλει το ΥΠΟΙΟ επιτελούς να συνεργαστεί.

Κύριε Υπουργέ,

Ως Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, αντιπροσωπεύουμε 5.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και βιώνουν το χειρότερο επιχειρηματικό κλίμα των τελευταίων ετών, και τις ολέθριες επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης. Ζητάμε, έστω και την ύστατη ώρα, να αυξήσετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ τουλάχιστον, για να εκτελεστούν μικρά έργα, κυρίως στην Περιφέρεια, με τις δοκιμασμένες και διαφανείς διαδικασίες του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», που θα αναζωογονήσουν τις τοπικές αγορές και θα ανακόψουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια κάλυπτε με την άνοδό της τη συνεχή μείωση του ΠΔΕ, παρουσιάζει πλέον συνεχή πτώση. Όλος ο κατασκευαστικός κλάδος διέρχεται τη χειρότερη κρίση του. Η αύξηση του ΠΔΕ αποτελεί μονοσήμαντη επιλογή για την επιβίωσή του.

Γρηγόρης Γρηγορόπουλος
Πρόεδρος της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ