Ροή ειδήσεων

Σύσκεψη υπό τον Γ.Αλογοσκούφη – Ταχύτερη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων προωθεί το οικονομικό επιτελείο (news.in.gr)

Από news.in.gr

Η πορεία του Γ΄ΚΠΣ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

Για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2009 αποφασίστηκε η επιτάχυνση της χρηματοδότησης με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2008 έκλεισε με επιτυχία, καθώς οι δαπάνες του έφθασαν τα 9.600 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το Γ’ΚΠΣ ολοκληρώνεται με επιτυχία, καθώς στην πλειοψηφία των προγραμμάτων του έχει σημειωθεί η πλήρης απορρόφηση των προβλεπομένων κοινοτικών πόρων.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ έχει εξειδικευθεί περίπου το 70% των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων και περίπου το 50% των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας έχουν παραταθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2009, ενώ λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης σύμφωνα με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δοθεί εξάμηνη παράταση για όλα τα κοινοτικά προγράμματα στην ΕΕ.

 

Η ΠΕΣΕΔΕ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

Η ΠΕΣΕΔΕ συνεπής στην πολιτική της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των μελών της, αναρτά τις εκτιμήσεις του Υπουργείου για το ΓΆΚΠΣ και το ΕΣΠΑ.
Διαπιστώνουμε όμως σημαντικές διαφορές στις εκτιμήσεις της πορείας υλοποίησης, σε σχέση με τις έγκυρες επισημάνσεις της μελέτης ομάδας εργασίας του ΤΕΕ, όπως αυτές αναρτήθηκαν στις 2/1/2009. Επισημαίνουμε επίσης για μια ακόμη φορά τις ανακολουθίες και την αναποτελεσματικότητα των Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΟΙΟ στην πληρωμή των λογαριασμών των συναδέλφων εργοληπτών, που πολλοί έμειναν απλήρωτοι.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ