Ροή ειδήσεων

Συνδικαλιστική αθλιότητα? ή μήπως απύθμενη συνδικαλιστική αφέλεια?

Απόσπασμα από δημοσίευση του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ

……………

 

«Η αθλιότητα συνεχίζεται, όπως και η στοχοποίηση των μηχανικών. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί την τελευταία πράξη του δράματος και αποδεικνύει πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό αλλά πρωτίστως πολιτικό» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, θυμίζοντας ότι «αφού ζήσαμε το παραμύθι της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, αφού καταργήθηκαν οι ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών και το ποσοστό της μέγιστης έκπτωσης στις μελέτες στα δημόσια έργα και ενώ η κυβέρνηση έχει παρακολουθήσει ότι οι εκπτώσεις έχουν ξεπεράσει το 85%, συνεχίζεται η πολιτική τού να χτυπιούνται οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτό το μέτρο, που θα έχει καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες, θεσπίστηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, κυρίως εντός χώρας και δευτερευόντως εκτός. Η κυβέρνηση υποκύπτει στις απαιτήσεις της τρόικας, σε 3-4 ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά κυρίως στις δεδομένες πιέσεις -κάτω από το τραπέζι- τεσσάρων μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, που είναι ήδη έρμαιο του τραπεζικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ολοκληρώνει την παραγωγική αποσάθρωση της χώρας».

Αντίθετα, με ικανοποίηση υποδέχτηκε την τροπολογία ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, μέλος του οποίου είχε προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για καταστρατήγηση της νομοθεσίας, δίνοντας τη… χαρμόσυνη είδηση μία μέρα πριν από την κατάθεσή της: «Κατόπιν πληροφόρησης του προέδρου του Συνδέσμου κ. Ζ. Αθουσάκη από το υπουργείο, σας ενημερώνουμε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (01/08/2014) θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής τροπολογία για την κατάργηση των κατωτάτων ορίων προϋπολογισμών», ενημέρωνε προχθές στο διαδίκτυο ο σύνδεσμος τα μέλη του.

«H κυβέρνηση έπεσε αμαχητί, υπήρχαν ένδικα μέσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αντιστρεφόταν η κατάσταση» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Γιώργος Γάγαλης, υπογραμμίζοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση δεν συνοδεύτηκε καν από κάποια αντισταθμιστικά έργα, όπως την κατάτμηση έργων και την υποχρεωτική υπεργολαβία σε μικρότερες εταιρείες.

Η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Έργων, από την πλευρά της, έστειλε τρεις επιστολές προς τον υπουργό τον προηγούμενο Μάιο, εξηγώντας με σειρά επιχειρημάτων πως η κατάργηση των κατώτατων ορίων θα σημάνει αυτόματα τον θάνατο όλων των ατομικών και μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων της χώρας. Με έντονο ύφος σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΠΕΔΜΕΔΕ αναφέρει πως «οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου δεν αποδείχθηκαν ικανές να αντιμετωπίσουν νομικά τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κατώτατα όρια, με αποτέλεσμα η χώρα να συρθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι ατομικοί εργολήπτες στην καταστροφή και στην εξαφάνισή τους».

 

………….

 

Για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο πατήστε εδώ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ