Ροή ειδήσεων

Συνάντηση της Διοίκησης της ΠΕΣΕΔΕ με τον Υφυπουργό Υποδομών Νικόλαο Ταχιάο

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, είχε η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων τη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

Από πλευράς ΠΕΣΕΔΕ παρόντες ήταν η Πρόεδρος Μαρία Τσιομπάνου και τα μέλη του ΔΣ Κατσιδονιωτάκης Κωνσταντίνος και Σουλεμέτσης Αθανάσιος. Επίσης, παρούσα ήταν η νομική σύμβουλος του Υφυπουργού, Μαρία Καλλιέρου.

Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης η Διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ εστίασε στο βασικό θέμα της επικαιροποίησης των τιμολογίων και του θεσμού της αναθεώρησης των τιμών κατά την εκτέλεση δημοσίων έργων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά με δεδομένο το νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο και υπό τις προβλέψεις υψηλού πληθωρισμού, επιβάλλεται ο ορισμός συντελεστών αναθεώρησης για την κατά κάποιο τρόπο κάλυψη των σημαντικών μεταβολών και αυξήσεων, που έχουν επέλθει στις τιμές των βασικών υλικών ΚΑΙ εργασίας, όπως εξάλλου προβλέπεται από την Νομοθεσία αλλά και υπό κάθε έννοια δικαίου.

Στη συνέχεια ενημέρωσε τον Υφυπουργό ό,τι η Επιτροπή έχει επεξεργαστεί τις τιμές για τους συντελεστές αναθεώρησης των υπόλοιπων τριμήνων του 2022, χρησιμοποιώντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ό,τι το σύστημα της αναθεώρησης τιμών πρέπει να ακολουθήσει τη θεσμοθετημένη διαδικασία.

Επίσης η Διοίκηση υπογράμμισε το σημαντικό πρόβλημα της μη έγκαιρης εξόφληση των εργοληπτικών επιχειρήσεων από τη Πολιτεία. Επισημάνθηκε το γεγονός ό,τι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν τηρείται το χρονοδιάγραμμα τους ενός μήνα για την εξόφληση του Αναδόχου. Όπως σημειώθηκε, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων οφείλονται κυρίως στην μεγάλη καθυστέρηση της αποπληρωμής του εργολαβικού ανταλλάγματος. Η ΠΕΣΕΔΕ ζήτησε από τον Υφυπουργό να προωθήσει στην Κυβέρνηση εισήγηση άμεσης αποπληρωμής των οφειλών σε εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο κος Ταχιάος διαβεβαίωσε ότι στόχος του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι η προώθηση όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν το σύνολο των διαδικασιών για την υλοποίηση των δημοσίων συμβάσεων έργων και ό,τι εργάζονται συστηματικά, ώστε οι πληρωμές των αναδόχων να εξορθολογιστούν χρονικά.

Η ΠΕΣΕΔΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Να σημειωθεί ό,τι η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα με διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης και έληξε με την δέσμευση νέας συνάντησης με θέμα την ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ