Ροή ειδήσεων

Πέθανε χτες ο π. Πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Δεσύλλας βυθίζοντας στο πένθος τον τεχνικό κόσμο, του οποίου επί μακρό διάστημα υπήρξε εκπρόσωπος του, καθώς αφιέρωσε στο ΤΕΕ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.


Πέθανε ο Νίκος Δεσύλλας

Πέθανε χτες ο π. Πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Δεσύλλας βυθίζοντας στο πένθος τον τεχνικό κόσμο, του οποίου επί μακρό διάστημα υπήρξε εκπρόσωπος του, καθώς αφιέρωσε στο ΤΕΕ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

 Υπήρξε τρεις φορές Πρόεδρος την πρώτη φορά αντικαθιστώντας τον Βαγγέλη Κουλουμπή (1981-1982), την δεύτερη και τρίτη εκλεγμένος (1982 και 1984) – αλλά παρών σε όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια στα όργανα διοίκησης του επιστημονικού μας οργανισμού.
Στην Αντιπροσωπεία το 1975, Α΄ Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. το 1978, ξανά στην Αντιπροσωπεία το 1978 και μετά από μια ανάπαυλα, καθώς ήταν “αποσπασμένος” σε άλλο μετερίζι (τεχνικός σύμβουλος του τότε Πρωθυπουργού – 1990 – 1993), ξανά το 1994, το 1997 και το 2000. Μια ακόμη ανάπαυλα, καθώς ανέλαβε Πρόεδρος στο Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ) και ξανά στην Αντιπροσωπεία εκλεγμένος στις 26 Νοεμβρίου 2006.

Υπήρξε Πρόεδρος και του ΤΣΜΕΔΕ (1980-1982), Πρόεδρος και του ΣΑΔΑΣ (1964-1967) και αργότερα (1975-1977) μέλος του ΔΣ του.   

Ξεκίνησε από την Νεάπολη της Κρήτης (γεννήθηκε το 1926) βάζοντας στόχο το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, απΆ όπου αποφοίτησε το 1957 ως Αρχιτέκτων Μηχανικός.

Προηγουμένως (1945) είχε πάρει το πτυχίο της Σχολής Υπομηχανικών του ΕΜΠ.

Εργάστηκε αρχικά (1945) ως τεχνικός υπάλληλος των Σιδηροδρομικών Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ) και από το 1958 ως ελεύθερος επαγγελματίας – μελετητής  διακρινόμενος πάντα για το πάθος του στην τέχνη και την τεχνική. Συνεργάστηκε στενά στην ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και για μεγάλο διάστημα υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του.

Επίσης διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της “Αττικό Μετρό” και του Οργανισμού Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Ως Πρόεδρος ή ως μέλος μετείχε στην κριτική επιτροπή πολλών διεθνών και ελληνικών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, μεταξύ των οποίων και εκείνου για το Μουσείο της Ακρόπολης.    

Πίστευε ακράδαντα ότι “υπάρχει αντιστοιχία της προσφοράς των Μηχανικών με την αναγνώρισης του έργου τους”, όπως είχε τονίσει ενώπιον του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, της πολιτικής ηγεσίας και πλήθους εκπροσώπων της επιστημονικής, οικονομικής και κοινωνικής κοινότητας, κατά την τελετή για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΤΕΕ (20 Νοεμβρίου 2003 – Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), στην διάρκεια της οποίας τιμήθηκε από τον επιστημονικό οργανισμό που τίμησε και ο ίδιος με την παρουσία του.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Παρασκευή 13 Απριλίου, στις 15:00, στο Β΄ νεκροταφείο Αθηνών.

 
Δήλωση του Πρόεδρου της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.
 
Για τον θάνατο του Νίκου Δεσύλλα, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. Γρηγόρης Γρηγορόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“ Λίγο πριν στεγνώσει το μελάνι στην πρόσκληση για το 63ο Συνέδριο της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. που θα γίνει στην πατρίδα σου την Κρήτη ήρθε το μοιραίο. Ένας παλιός καλός φίλος της Ένωσης μας με συνεχή και σταθερή πολυετή παρουσία στα συνέδρια μας έφυγε και θα μας λείψει. Όπως μας είχε πει χαιρότανε την πολυφωνία και την ζωντάνια του συνεδρίου μας. Για μας ήτανε πάντοτε χαρά και τιμή που τον είχαμε κοντά μας είτε σαν Πρόεδρο του Ι.Ο.Κ. είτε του Τ.Ε.Ε. είτε του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. αλλά πρώτα από όλα γιατί ήταν για μας ένας ειλικρινής φίλος που σήμερα αποχαιρετάμε”.       

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ