Ροή ειδήσεων

«Πάγωσαν» τις νέες κατασκευές – Καθίζηση 18,4% στην οικοδομή από τις αρχές του έτους, εντείνεται η κρίση στα ακίνητα (news.in.gr)

Από news.in.gr

Στο 18,4% έχει διαμορφωθεί από τις αρχές του έτους η «βουτιά» στην οικοδομή, καθώς το μεγάλο «στοκ» απούλητων κατοικιών, οι ακριβές -ακόμα- τιμές και τα υψηλά επιτόκια πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική αγορά ακινήτων.

Οι κατασκευαστές έχουν ουσιαστικά «παγώσει» τις ανεγέρσεις νέων οικοδομών το τελευταίο έτος, αφού μετά το «μπουμ» της οικοδομικής δραστηριότητας που προηγήθηκε της επιβολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, πολλές κατοικίες έμειναν απούλητες.

Το απόθεμα απούλητων κατοικιών μόνο στην Αττική υπολογίζεται ότι αγγίζει τις 100.000, όταν ετησίως αγοράζονται περί τις 30.000 – 40.000 κατοικίες στην καλύτερη περίπτωση.

Όμως, η κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού αποθαρρύνει τους υποψήφιους αγοραστές, ενώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι τιμές υποχωρούν, αλλά με χαμηλό ρυθμό ακόμα.

Έτσι, τόσο οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές όσο και οι κατασκευαστές προτιμούν τη λύση του ενοικίου, καθώς οι πρώτοι δεν μπορούν να αντέξουν τις υψηλές δόσεις του στεγαστικού δανείου, ενώ οι δεύτεροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μειώσουν σημαντικά τις τιμές ώστε να πωλήσουν.

Από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Ιουνίου εκδόθηκαν 32.666 νέες άδειες σε όλη τη χώρα, κατά 18,4% χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, που αντιστοιχούν σε 8.567,1 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ.

Η μεγαλύτερη μείωση στην έκδοση αδειών σημειώθηκε στην περιφέρεια Αττικής (25,3%), στη Θεσσαλία (24%) και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (23,8%).

Αύξηση στον αριθμό των αδειών σημειώθηκε μόνο στην περιφέρεια του νότιου Αιγαίου, αλλά και αυτή ήταν περιορισμένη (5,5%).

Τον Ιούνιο, η πτώση ανήλθε στο 16%, καθώς εκδόθηκαν 6.293 άδειες που αντιστοιχούν σε 1.560,2 χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων, έναντι 7.495 αδειών που αντιστοιχούσαν σε 1.880,8 χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Κατηγορία:
Φορολογικά
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ