Ροή ειδήσεων

Ο ΣΕΔΕ Ρεθύμνου διαμαρτύρεται στον τοπικό τύπο για την κατασκευή έργων με το σύστημα ΣΔΙΤ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ) Ρεθύμνου με κατάπληξη και αρκετή αγανάκτηση πληροφορήθηκε τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα κατά την διάρκεια της παρουσίας του στα εγκαίνια του Δημοτικού σχολείου ΑΠΛΑΔΙΑΝΩΝ ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Καραμάνος.
 
Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι « δρομολογείται η κατασκευή του αθλητικού σχολείου Ρεθύμνου μέσω ΣΔΙΤ, Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα »
 
Παρόμοιες δηλώσεις αλλά και με άρθρα του στον Τοπικό τύπο έκανε σχετικά πρόσφατα και ο πολιτευτής κ. Νεονάκης. Μάλιστα ο κ. Νεονάκης μας υπέδειξε και πια έργα θα πρέπει να προωθηθούν, ώστε να κατασκευασθούν μέσω ΣΔΙΤ  για παράδειγμα το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τα κτήρια του Πανεπιστημίου.
 
Ο ΣΕΔΕ Ρεθύμνου  δηλώνει σε όλους αυτούς, αλλά και σε όσους τυχόν ενστερνίζονται τις παραπάνω απόψεις, ότι είναι κάθετα αντίθετος με τον τρόπο αυτό της κατασκευής Δημόσιων Έργων και θα σταθεί εμπόδιο με όλες του τις δυνάμεις σε όσες προσπάθειες αποσκοπούν στην μείωση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, με απώτερο στόχο την οριστική εξαφάνιση τους.
 
Τα μέλη μας έχουν αποδείξει μέχρι σήμερα, την άρτια τεχνική κατάρτιση και επαγγελματική τους  ικανότητα, η οποία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έχουν να επιδείξουν μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή μεγάλων ολοκληρωμένων αναπτυξιακών έργων, τα οποία είναι άρτια από κάθε τεχνική και ποιοτική άποψη και εξυπηρετούν τον πολίτη αυτού του τόπου.
 
Πρόσφατα στο 63ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) που έγινε στο Ηράκλειο, όλοι οι μικρομεσαίοι εργολήπτες Δημοσίων Έργων διατράνωσαν την αντίθεση τους στον τρόπο κατασκευής Δημοσίων έργων μέσω ΣΔΙΤ διότι :
1ον Η ανάληψη έργων μέσω ΣΔΙΤ προϋποθέτει ελάχιστους προϋπολογισμούς 30.000.000,00€, δηλαδή ομαδοποιήσεις έργων, η εκτέλεση των οποίων θα γίνεται από Τεχνικές Εταιρείες μη τοπικές και ίσως ούτε καν Ελληνικές.
2ον Επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς
3ον Το κόστος κατασκευής ενός έργου μέσω ΣΔΙΤ είναι τουλάχιστον  
      δεκαπλάσιο από το κόστος με συμβατικό τρόπο κατασκευής.
4ον Ο Ρεθεμνιώτικος λαός έχει την απαίτηση από το κράτος να εκπληρώσει  τις υποχρεώσεις του απέναντι του, με την κατασκευή αυτών των έργων πρώτης ανάγκης και όχι να τον υποχρεώνει μέσω ΣΔΙΤ να τα πληρώνει δέκα φορές πάνω από το κόστος τους. Είναι γνωστό ότι μέσω της φορολογίας του  ο Ρεθεμνιώτικος λαός έχει την απαίτηση και το κράτος να εκπληρώσει τις βασικές του υποχρεώσεις αναλαμβάνοντας την κατασκευή αυτών των έργων. Θα πρέπει δε να επισημανθεί το γεγονός ότι τέτοια έργα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν κατά κόρον κατασκευασθεί στους γειτονικούς Νομούς. Αλήθεια ,όλοι αυτοί που ήσαν όταν διατίθεντο ανεξέλεγκτα πιστώσεις και στους δυο Νομούς για την κατασκευή τέτοιων έργων . Το Ρέθυμνο γιατί πάντα θα πληρώνει δυσβάσταχτο κόστος για να απόκτηση τέτοια έργα αν ποτέ γίνει αυτό.
 5ον Ο ρόλος των Εργοληπτών Δημόσιων έργων υποβαθμίζεται και με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στην εξαφάνιση δημιουργώντας έντονο κοινωνικό πρόβλημα, εάν εφαρμοσθεί ο παραπάνω τρόπος κατασκευής Δημοσίων Έργων (ΣΔΙΤ). Ο λόγος είναι ότι πλέον εναποτίθεται στον καθένα να κατασκευάζει Δημόσια Έργα με μόνο προσόν την διάθεση κεφαλαίων, τα οποία μάλιστα θα προέρχονται από δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα.                    
6ον Η ποιότητα κατασκευής κάθε έργου δεν εξασφαλίζεται μιας και την κατασκευή ενός έργου δεν θα αναλαμβάνουν μόνο μηχανικοί αλλά οιοσδήποτε άλλος  με απρόβλεπτες συνέπειες για την ποιότητα του.
 
Ο ΣΕΔΕ καλεί τα μέλη του σε επαγρύπνηση για να καταγγείλουν κάθε προσπάθεια που γίνεται από οιονδήποτε Δημόσιο Φορέα ή Δήμο ή Οργανισμό που θα αποσκοπεί στην κατασκευή ενός έργου με αυτό τον τρόπο.
 
Επίσης καλεί την Νομαρχία Ρεθύμνου, τους Δήμους όλου του νόμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τους Δημόσιους Οργανισμούς που εποπτεύονται από το κράτος να διώξουν κάθε σκέψη που τυχόν κάποιος τους προτείνει να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός έργου μέσω ΣΔΙΤ.
 
Δηλώνει σε όλους αυτούς ότι θα σταθεί δίπλα τους σε όσες προσπάθειες γίνουν, και πρέπει προς τα εκεί να οδηγηθούμε, ώστε να εξασφαλίσουμε όλες τις αναγκαίες πιστώσεις, που διακαιόμαστε,  για την κατασκευή των παραπάνω αυτών έργων αλλά και κάθε έργου που τόσο ανάγκη έχει ο Ρεθεμνωτικος λαός . Πρέπει επιτέλους να μπει φραγμός σε αυτούς που είναι της άποψης, ότι για όλα υπάρχει η ιδιωτική πρωτοβουλία .
 
ΡΕΘΥΜΝΟ 15 ΜΑΙΟΥ 2007
ΣΕΔΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ