Ροή ειδήσεων

Επιστολές του Σ.Ε.Δ.Ε. Χαλκιδικής για διαμαρτυρία προς την Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. και κατάθεση πρότασης για τον τρόπο αποπληρωμής λογαριασμών εκτελεσμένων έργων

Η διαμαρτυρία του Σ.Ε.Δ.Ε. Χαλκιδικής προς την Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. βρίσκεται εδώ.

Η κατάθεση πρότασης του Σ.Ε.Δ.Ε. Χαλκιδικής για τον τρόπο αποπληρωμής λογαριασμών εκτελεσμένων έργων βρίσκεται εδώ.

Σχόλιο του Προεδρείου

Α. Σχετικά με την πρόταση για την αποπληρωμή λογαριασμών από τους ΟΤΑ, θυμίζουμε ότι τόσο το ΤΕΕ όσο και η ΠΕΣΕΔΕ αλλά και άλλοι φορείς, υποδείξαμε στους αρμόδιους (υπουργείο οικονομικών) τον προτεινόμενο ή παρόμοιο τρόπο για την εξόφληση λογαριασμών εκτελεσμένων εργασιών. Επίσης από πολλούς φορείς έγινε προσπάθεια κατά την διάρκεια ψήφισης από την Βουλή του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου, να περιληφθούν διατάξεις συμψηφισμού οφειλών τόσο στον στενότερο όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ). Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν αποδέχτηκαν και δεν υιοθέτησαν τις προτάσεις μας.
Ως εκ τούτου, το να στείλουμε το προτεινόμενο σχέδιο επιστολής σε όλους τους δήμους της χώρας δεν έχει κάποιο νόημα και δεν θα επιφέρει ανάλογο αποτέλεσμα, εφόσον εκτός των άλλων δεν είναι αρμοδιότητα των δήμων αλλά της κυβέρνησης η χορήγηση εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου και η επιβολή διατάξεων ρύθμισης και χρηματοδότησης από τις τράπεζες. ΠαρΆ όλα αυτά η πρότασή σας ήδη προωθήθηκε προς την ΚΕΔΚΕ η οποία εφΆ όσον την αποδεχθεί έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να την προωθήσει καταλλήλως. Τέλος είναι γνωστό ότι έχει απαγορευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους λοιπούς φορείς ελέγχου της πορείας της οικονομίας της χώρας (τρόικα) , η δυνατότητα χορήγησης εγγύησης για οποιαδήποτε οφειλή από το Ελληνικό Δημόσιο.

Β. Σχετικά με τις ενστάσεις για τους λόγους αποχής από τις δημοπρασίες, θεωρούμε ότι ήδη καλύφθηκε στην προηγούμενη παράγραφο, όπου αναφέρονται μερικές από τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την μη καταβολή των οφειλομένων από το δημόσιο (επιστολές και παρεμβάσεις προς τους αρμοδίους, δημόσιες παρεμβάσεις μέσω Μ.Μ.Ε. κλπ όλα αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας. ¶λλωστε η αποχή από τις δημοπρασίες έχει ανασταλεί προσωρινά από το Δ.Σ. το οποίο διαπίστωσε την έλλειψη ανταπόκρισης της Πολιτείας στα δίκαια αιτήματα του κλάδου και αναμένοντας με το “όπλο παρά πόδας”, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των αποχών από τις δημοπρασίες, δηλώνοντας ότι είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε πάλι δυναμικά κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις μας με όλες τις μορφές συνδικαλιστικής δράσης με κορύφωση την κατάθεση στην Βουλή του Ν/Σ για τα Δημόσια Έργα, όπως φαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Επομένως δεν έχει βάση ο υπαινιγμός για δήθεν «ενοχλήσεις» και σκόπιμες παραλείψεις. Σε ό,τι έχει σχέση με το νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα και την ενημέρωση των κατά τόπους βουλευτών, έχουν από μέρες αναρτηθεί στη ιστοσελίδα μας αντίστοιχα κείμενα των Συνδέσμων Πάτρας και Καρδίτσας, τα οποία όπως έχουμε ενημερώσει μπορούνε να χρησιμοποιούνται σαν υποδείγματα για τις ενέργειες – παρεμβάσεις των Συνδέσμων στους βουλευτές του νομού.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ