Ροή ειδήσεων

Εν αναμονή του πορίσματος για καρτέλ στα δημόσια έργα

Εντονη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στα γραφεία των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Κι αυτό διότι η διερεύνηση για τον εντοπισμό καρτέλ για το μοίρασμα των μεγάλων δημοσίων έργων, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2013 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κομβικό σημείο. Οπως μαθαίνουμε, αποσφραγίζονται οι σκληροί δίσκοι και τα ηλεκτρονικά έγγραφα που είχαν συγκεντρώσει τα κλιμάκια των ελεγκτών της ανεξάρτητης αρχής, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι καταθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών των κατασκευαστικών εταιρειών για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται στο καρτέλ.

Η νέα κυβέρνηση δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη και κυρίως για την κατάληξη που θα έχει η εν λόγω έρευνα, καθώς αυτή –αλλά όπως θυμόμαστε και παλαιότερες κυβερνήσεις– έχουν στοχοποιήσει τους εργολάβους και εν γένει όσους θεωρεί ότι ανήκουν σε ολιγοπώλια και συγκροτούν την εν Ελλάδι ολιγαρχία.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο το πού θα καταλήξει η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και το πότε. Δεν είναι λίγα εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που θα ήθελαν η όλη διαδικασία, όπως χαρακτηριστικά λένε, να μην καθυστερήσει, αλλά να έρθει σε μία στιγμή κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές.

Τα πρώτα 4 ξένα funds που προέβησαν σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου 2014 τιμωρήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με συνολικά πρόστιμα συνολικού ύψους 475.000 ευρώ. Η Ε.Κ. εξέτασε 150 περιπτώσεις (πράξεις) για συναλλαγές που διενεργήθηκαν τις παραμονές της εισαγωγής των μετοχών που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, αφού προηγουμένως στην αγορά κατεγράφησαν μεγάλες απώλειες και υψηλοί όγκοι πριν από την εισαγωγή των νέων τίτλων και με χρήση, όπως φαίνεται, του κανόνα T+3 που ίσχυε εκείνη την περίοδο. Σήμερα ισχύει το Τ+2.

Το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ

Σε λογαριασμό του EFSF μετέφερε την περασμένη Παρασκευή τα 11 δισ. ευρώ που είχε στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πρόκειται για κεφάλαια που είχε με τη μορφή ομολόγων και είχαν περισσέψει από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά τόσο η κυβέρνηση Σαμαρά όσο και η κυβέρνηση Τσίπρα επεδίωξαν να τα αξιοποιήσουν για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, κάτι που όχι μόνο δεν κατάφεραν, αλλά βάσει της συμφωνίας του Eurogroup η Ελλάδα υποχρεώθηκε να επιστρέψει τα κεφάλαια αυτά στους εταίρους. Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη η Ελλάδα θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα 11 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Επαιξαν καθυστερήσεις και κέρδισαν

Τους «έξυπνους» δικηγόρους και τις «αδαείς» διοικήσεις του ΟΔΙΕ πληρώνει σήμερα η διοίκηση του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Αττικής. Προχθές δεσμεύθηκε ο κεντρικός λογαριασμός της επιχείρησης, εξαιτίας οφειλών σε πρώην απασχολουμένους της επιχείρησης. Εργατικές διαφορές που επιδικάσθηκαν ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, λόγω των χρονικών καθυστερήσεων που «έπαιξαν» οι δικηγόροι, διογκώθηκαν στα 5,5 εκατ. ευρώ. Εργαζόμενοι που διεκδικούσαν 4 έως 5 χιλ. ευρώ τελικά αποζημιώθηκαν με 10 ή και 15 χιλ. ευρώ, 12 χρόνια μετά, λόγω των προσαυξήσεων. Μέχρι τώρα πρώην εργαζόμενοι και δικηγόροι έχουν εισπράξει 3,5 εκατ. ευρώ από τον ΟΔΙΕ. Επειδή όμως έρχεται η εκκαθάριση του Οργανισμού στο τέλος Μαρτίου, η αντίδικος πλευρά επέλεξε να μπλοκάρει τον κεντρικό λογαριασμό διαχείρισης του ΟΔΙΕ.

Σύγχυση στην επιχειρηματική τουριστική αγορά

Θολό παραμένει το τοπίο για μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Θεμάτων που δεν βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του αρμόδιου υπουργείου. Η πανσπερμία των δηλώσεων και απόψεων κυβερνητικών στελεχών δημιουργεί σύγχυση στην επιχειρηματική τουριστική αγορά. Για παράδειγμα δεν έχει διευκρινιστεί, επακριβώς, τι θα γίνει με τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Το 2014, που ήταν μία «χρυσή» χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, κατά τους μήνες αιχμής της σεζόν ορισμένα αεροδρόμια δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση αεροπορικών εταιρειών για ακόμη περισσότερες πτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται επενδύσεις στα υφιστάμενα αεροδρόμια. Επενδύσεις οι οποίες αποτελούν μονόδρομο, με δεδομένα τα οικονομικά της χώρας, ότι θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα. Μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση που προκάλεσε σύγχυση την προηγούμενη εβδομάδα στους τουριστικούς επιχειρηματίες ήταν η τελική στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα της αύξησης ή της διατήρησης των συντελεστών ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής. Και όλα αυτά ενώ για φέτος η χώρα αναμένεται να έχει άμεσα έσοδα 14 δισ. ευρώ από τον εισερχόμενο τουρισμό.

 

Κατηγορία:
Επικαιρότητα
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ