Ροή ειδήσεων

Δελτίο Τύπου Διωγμός Εργ. Επιχειρήσεων

 

Σε διωγμό η μικρή και μεσαία Εργοληπτική Επιχείρηση Δημοσίων Έργων
 
Με απαράδεκτη διάταξη τελευταίας στιγμής στο νέο φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε στις 19.12.06 αλλάζει το καθεστώς φορολογίας των μικρών εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Ο Εργολήπτης Δημοσίων Έργων υποχρεούται με την υπερφορολόγηση του, που μπορεί να φτάσει και στο 40%, να πληρώσει για όλη την ανεπάρκεια διαχείρισης και χρηματοδότησης των Δημοσίων Έργων που μονίμως ετεροχρονίζουν τις πληρωμές εκτελεσμένων εργασιών σε περίοδο διαφορετική από αυτή που τελείωσε το έργο.
 
Το ΥΠΕΘΟ αφού εξάντλησε συζητώντας επί βδομάδες το θέμα της φορολόγησης των οικοδομικών επιχειρήσεων ιδιωτικών έργων, χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση κατάργησε ένα καθεστώς φορολόγησης της μικρής εργοληπτικής επιχείρησης δημοσίων έργων που ισχύει για πολλά χρόνια και που πολλοί Υπουργοί Οικονομικών διατηρούσαν αναγνωρίζοντας την ευθύνη του δημοσίου στην αδυναμία προσδιορισμού λογιστικού αποτελέσματος εξαιτίας των μεταχρονολογημένων πληρωμών των λογαριασμών.
Η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες υψηλές απαιτήσεις που επέβαλε ο νόμος για το κτηματολόγιο (αριθμός 3481) του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας 3ης τάξης που τριπλασίασε τα απαιτούμενα κεφάλαια και τα διαμόρφωσε στο ύψος του 1.175.000¤ δημιουργεί πραγματική ασφυξία στη λειτουργία της ατομικής εργοληπτικής επιχείρησης που ανήκει κυρίως σε νέους ανθρώπους.
 
Την επιχειρηματική δραστηριότητα, πέντε χιλιάδων και πλέον νεαρών μηχανικών, πλήττουν τα μέτρα. Στον αφανισμό τους οδηγεί ο συνδυασμός των μέτρων. Η ΜΙΚΡΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΒΙΩΝΕΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΩΝ. Η μείωση των προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, ο αποκλεισμός τους από τα έργα των ΣΔΙΤ, η συρρίκνωση των έργων Νομαρχιακού επιπέδου εξαφανίζουν την μικρή και μεσαία Εργοληπτική Επιχείρηση, δημιουργώντας ταυτόχρονα μεγάλα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, ιδίως της Περιφέρειας.
 
Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που κατασκευάζουν τα μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και το τραπεζικό σύστημα που με τις ΣΔΙΤ επεκτείνεται δυναμικά στις κατασκευές δημοσίων έργων.
 
Από τα Γραφεία της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.

 

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ