Ροή ειδήσεων

Υπ.Οικ. προς Δ.Ο.Υ.: Μαζέψτε χρήματα για τα αφορολόγητα αποθεματικά

Υπ.Οικ. προς Δ.Ο.Υ.: Μαζέψτε χρήματα για τα αφορολόγητα αποθεματικά

[24.10.2013]
Με το σήμα του κατεπείγοντος στις ΔΟΥ η εγκύκλιος και οι λίστες των επιχειρήσεων που είχαν σχηματίσει αφορολόγητα αποθεματικά την περίοδο 2004-2005. Ακόμα ένα σοκ για τον επιχειρηματικό κόσμο

Με το σήμα του κατεπείγοντος εστάλη προς τις εφορίες της χώρας η εγκύκλιος (ΠΟΛ.1231/10.10.2013) του υπουργείου Οικονομικών για την εκκίνηση των διαδικασιών ανάκτησης των ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών που είχαν σχηματίσει οι επιχειρήσεις από τα αδιανέμητα κέρδη τους κατά τα οικονομικά έτη 2004 και 2005 (ν. 3220/2004).

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κρίνει τα ειδικά φορολογικά αποθεματικά συνιστούν μη σύννομη κρατική ενίσχυση που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην κοινοτική αγορά. Η σχετική τροπολογία της ελληνικής κυβέρνησης, για τη συμμόρφωση με τις κοινοτικές επιταγές, είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2012 και πλέον τίθεται σε εφαρμογή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, έχουν ήδη σταλεί προς τις ΔΟΥ οι λίστες των επιχειρήσεων που είχαν σχηματίσει τα αφορολόγητα αποθεματικά την επίμαχη περίοδο, με το ΥΠΟΙΚ να ζητάει από τους έφορους τον καταλογισμό και την είσπραξη των φόρων που προκύπτουν, συν τους τόκους, με διαδικασίες εξπρές.

Η εφαρμογή της εγκυκλίου αποτελεί ακόμα ένα σοκ για εκείνες τις επιχειρήσεις της χώρας, που είχαν σπεύσει τότε να «αξιοποιήσουν» (έτσι νόμιζαν…) μία δυνατότητα που έδινε η ελληνική φορολογική νομοθεσία. Χωρίς να έχουν καμία ευθύνη καλούνται να επωμιστούν ακόμα μία επιβάρυνση, αναδρομικά και εν μέσω της βαθιάς κρίσης που μαστίζει την πραγματική οικονομία.

Δημοσίευμα TAX HEAVEN

Η σχετική ΠΟΛ 1231/10.10.2013 βρίσκεται εδώ.

Κατηγορία:
Φορολογικά
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ