Ροή ειδήσεων

Θ. Ξανθόπουλος…Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

 

Με τη «Θεωρία του Χάους» κατά της ενοποίησης
του ΤΣΜΕΔΕ με τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία
Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος έκλεψε την παράσταση (και φυσικά το ανάλογο χειροκρότημα) κατά τη διάρκεια της τελετής της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΤΕΕ. Κι αυτό γιατί παρότι μέλος της κυβέρνησης τάχθηκε σαφώς κατά της ενοποίησης του ΤΣΜΕΔΕ με τα άλλα Ταμεία, υπερασπιζόμενος έτσι το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων του μηχανικών. Εντυπωσιακός όμως είναι και ο πρωτότυπος τρόπος με τον οποίο απέδειξε την αστοχία των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Ικανότατος καθηγητής ο ίδιος και πετυχημένος πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επιστράτευσε για να πει το «κάτω τα χέρια απ’ το ΤΣΜΕΔΕ», τη «Θεωρία του Χάους», του Ρώσου Νομπελίστα ILYA PRIGOGINE!
Ενδεχομένως ως καθηγητής θα έπρεπε να κάνει κάποιο ειδικό φροντιστήριο στα άλλα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να μην πειραματίζονται «στου κασίδι το κεφάλι», όπως λέει ο λαός μας. Δηλαδή να μην ασκούν δήθεν κοινωνική πολιτική προσπαθώντας να ληστέψουν τα αποθεματικά των υγιών ταμείων (ΤΣΜΕΔΕ, άλλων επιστημόνων και δημοσιογράφων) μετατρέποντάς τα έτσι κι αυτά σε προβληματικά…
Για όσους δεν ήταν εκεί και επειδή ο Τύπος στάθηκε μόνο περιφραστικά στο «ζουμί» των επιχειρημάτων του, νομίζουμε πως αξίζει να παραθέσουμε ολόκληρο το απόσπασμα της ομιλίας αυτής του Θ. Ξανθόπουλου. Ιδού, λοιπόν, τι είπε ο κύριος καθηγητής:
 
Αγαπητές-οί Συνάδελφοι,
Αποφασιστική είναι η συμβολή των μηχανικών μας, μελετητών, στελεχών των κρατικών υπηρεσιών που ασχολούνται με Δημόσια Έργα σε όλη την Ελλάδα και κατασκευαστών σ’ αυτό το μεγάλο πρόγραμμα έργων. Γι’ αυτό και αισθάνομαι, δικαιολογημένη πιστεύω ανησυχία για την αγωνία με την οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος μας το ασφαλιστικό. Αγωνία απόλυτα δικαιολογημένη, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας θέμα, που θα σφραγίσει το μέλλον 100.000 και πλέον συναδέλφων μηχανικών. 
Δεν μπορώ να εκφέρω τεκμηριωμένη άποψη για το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας μας, πρώτον διότι δεν το γνωρίζω επαρκώς και δεύτερον γιατί δεν είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Θεωρώ όμως αναγκαίο να κάνω δύο διαπιστώσεις:
Ø              Η πρώτη διαπίστωση έχει σχέση με τα αντικειμενικά δεδομένα του προβλήματος για το Ταμείο μας, τα οποία επιτυχώς έχει αναλύσει το ΤΕΕ κατά τους τελευταίους μήνες. Είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν επί της ουσίας υπόψη κατά τη συνεχιζόμενη διαβούλευση, διότι μόνον βάσει αντικειμενικών δεδομένων είναι δυνατή η τεκμηρίωση μίας δίκαιας αλλά και βιώσιμης λύσης. Ελπίζω και εύχομαι να ληφθούν πλήρως υπόψη. Και στο σημείο αυτό υπενθυμίζω ότι ο σημερινός Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, υπήρξε ο κύριος δημιουργός μιας ανάλογης εξυγίανσης του ασφαλιστικού μας συστήματος στην αρχή της δεκαετίας του ’90.
Ø             Η δεύτερη έχει σχέση με τη θεωρητική θεμελίωση των λύσεων, ανάλογων και με το ασφαλιστικό μας προβλημάτων, από τον νομπελίστα ILYA PRIGOGINE, πατέρα της θεωρίας αλλά και της απόδειξης ότι το «χάος» μπορεί να γίνει «δημιουργία». Ανακαλύπτοντας τις «δομές έκλυσης», γνωστές και ως «σκεδαστικές» (structures dissipatives), και διαπιστώνοντας ότι η «οργάνωση» μπορεί να γεννηθεί από το «χάος», ο Prigogine, άνοιξε νέους δρόμους στην αγωνιώδη αναζήτηση της αλήθειας.
Ø                       Πιθανολογείται, κατά τον ILYA PRIGOGINE, ότι το σημερινό σύμπαν προέρχεται από μια διακύμανση ενός προ-σύμπαντος, του κβαντικού κενού. Σε τελευταία ανάλυση η δημιουργία του κόσμου δεν είναι, ίσως, τίποτε άλλο παρά δημιουργία της ελευθερίας. Η σημερινή πραγματικότητα συνθέτει μια ειδική περίπτωση των πιθανών εξελίξεων που αυτή η ωραία και αδάμαστη ελευθερία προσφέρει.
Ø                          Στο πλαίσιο αυτό η δύναμη και η δυναμική ορισμένων φυσικών υποσυνόλων να αναστρέφουν στον περιορισμένο χώρο τους μια γενικευμένη και μονοδιάστατα εξελισσόμενη κατάσταση εντροπίας είναι φυσικό γεγονός.
Ø                          Βάσει αυτής της αρχής του Prigogine, το κατά γενική – διακομματική διαπίστωση, γεγονός ότι το μεν ασφαλιστικό μας σύστημα βρίσκεται σε ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση εντροπίας, το δε υποσύνολό του, το ΤΣΜΕΔΕ διαθέτει την δύναμη και την δυναμική και αναστρέφει την εντροπία στον χώρο του, η κατά Prigogine βέλτιστη επιλογή είναι απλή: Αφήστε τα υγιή υποσυστήματα ελεύθερα να αυτοοργανωθούν καλύτερα και να εξελιχθούν ανοδικά. Είναι η ελπίδα για ένα καλλίτερο μέλλον, μην την καταδικάσετε, «βουτώντας» τα στο καταρρέον γενικό σύνολο.
 
Δύσκολη Χρονιά και ακόμη δυσκολότερη…
Είπε, όμως, και άλλα σημαντικά πράγματα ο Θ. Ξανθόπουλος στην ίδια τελετή. Όπως το απόσπασμα που παραθέτουμε παρακάτω: 
«Δημιουργική αλλά και δύσκολη προμηνύεται η νέα αυτή χρονιά, για όλους τους Έλληνες Μηχανικούς. Δύσκολη κυρίως για τους νεώτερους που αντιμετωπίζουν ένα σκληρό, ανελέητο μερικές φορές, ανταγωνισμό αλλά και εκμετάλλευση των προσόντων τους, χωρίς το ανάλογο οικονομικό αντίκρισμα. Εύχομαι ειλικρινά να βρεθούν οι χρυσές τομές, χωρίς βέβαια να απεμπολήσουμε σαν άτομα και σαν σύνολο, την αγωνιστική διεκδίκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων μας».
Συμφωνούμε απόλυτα μαζί του. Μόνο που η χρονιά αυτή προμηνύεται ακόμη δυσκολότερη και εξαιτίας ενεργειών της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, με τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι εργολήπτες δημοσίων έργων – κυρίως οι μικροί και μεσαίοι – για έργα ακούν και έργα δεν βλέπουν.
Και βέβαια πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα για τους νέους εργολήπτες, που εκτός από το σκληρό και ανελέητο ανταγωνισμό αντιμετωπίζουν τη χωρίς αναστολή φορολογική τους αφαίμαξη… 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ