Επιστολή σε Τσίπρα για τα δημόσια έργα

Την άμεση ανάκληση και κατάργηση σειράς αντιαναπτυξιακών νομοθετημάτων που επιστρέφουν τα Δημόσια Έργα πίσω στο μεσαίωνα με πρόσχημα Ευρωπαϊκές Οδηγίες ζητά η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων ΠΕΣΕΔΕ.

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη η οποία κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, η ΠΕΣΕΔΕ αναφέρεται στον κίνδυνο να οδηγηθεί σε πτώχευση η συντριπτική πλειοψηφία των εργοληπτικών επιχειρήσεων της Χώρας, με τραγικές συνέπειες για την απασχόληση και την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
Όπως εξηγεί ο νέος νόμος για έργα-προμήθειες & υπηρεσίες Ν4281/2014 προάγει την αδιαφάνεια και την διαπλοκή, ενώ με την έλλειψη των απαραίτητων «κανονισμών ανάθεσης και εκτέλεσης» θα δημιουργήσει το χάος στον ευαίσθητο τομέα των Δημοσίων έργων, της απασχόλησης και της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
«Θεωρούμε αυτονόητο και επιβεβλημένο η παρούσα Πολιτική ηγεσία, να αναγνωρίσει την ανεπάρκεια και επικινδυνότητα της τυχόν εφαρμογής του ν4281/2014 και να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση – κατάργηση του νόμου και ταυτόχρονα να κηρύξει την έναρξη πραγματικού και ουσιαστικού διαλόγου, τόσο με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), όσο και την Ομοσπονδία μας (ΠΕΣΕΔΕ), προκειμένου να εκσυγχρονισθεί η υφιστάμενη κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα Δημόσια έργα (ν3669/2008)» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για την «(ν)τροπολογία Χρυσοχοϊδη» κατάργησης των κατώτερων ορίων συμμετοχής (Άρθ.59 ν4278/2014) η οποία πέρασε από την Βουλή νύχτα, με τις ευλογίες των ισχυρών και των σωματείων τους, προκειμένου να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της εξολόθρευσης των χιλιάδων μικρομεσαίων εργοληπτικών & μελετητικών επιχειρήσεων από τους ισχυρούς του κλάδου.
Στην επιστολή γίνεται αναφορά επίσης στο Άρθ.1 ν4250/14 το οποίο καταστρατηγεί παράφορα την αρχή της αναλογικότητας και ίσης μεταχείρισης αλλά και στο Άρθ.1§10 ν4281/14 περί «μη επιβολής ΦΠΑ σε τεχνικά έργα» που επιβάλλει απροκάλυπτα (και μάλιστα αναδρομικά!!) την μετακύλιση χρέους από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό τομέα και στραγγαλίζει τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες παίζουν σημαίνοντα ρόλο στην απασχόληση και την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

 

Κατηγορία: 
Φορέας: