Η Δεύκων τόλμησε στο Ιράκ

Picture 0 for Η Δεύκων τόλμησε στο Ιράκ
 της Άννης Καρολίδου
 
Εκεί που δύσκολα τολμούν οι μεγάλοι του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου, στο Ιράκ, έκανε επιτυχημένο άνοιγμα η Δεύκων ΑΤΕ, μία εταιρεία με εργοληπτικό πτυχίο 3ης τάξης που διοικείται από τον βασικό μέτοχο της, τον πολιτικό μηχανικό Ορέστη Αθ. Μεσοχωρίτη
 
Η «Δεύκων», μέσω της ιρακινής της θυγατρικής, έχει αναλάβει τέσσερα έργα στο Ιράκ, περαίωσε ήδη την κατασκευή του αθλητικού κέντρου στη Μπεσμάγια, μέσα στο 2015 ολοκληρώνει δύο έργα, ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών στη Βαγδάτη και μία οδική γέφυρα, ενώ έχει αρχίσει τις εργασίες και μέσα σε διάστημα 3ετίας θα κατασκευάσει τις επεκτάσεις στο νοσοκομείο Al Nouman της Βαγδάτης. 
 
«Η απουσία αντικειμένου στην ελληνική αγορά, μας ανάγκασε να δραστηριοποιηθούμε στη διεθνή. Στο Ιράκ υπάρχει τεχνικό αντικείμενο και τα τελευταία δυόμισι χρόνια ασχοληθήκαμε με το κτίσιμο των δομών της «Δεύκων» εκεί, αξιοποιώντας Έλληνες αλλά και Άραβες μηχανικούς», δήλωσε ο κ. Μεσοχωρίτης στη Voria. gr και συμπλήρωσε:
 
«Υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας και γραφειοκρατίας στο Ιράκ, για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, αλλά είναι αντιμετωπίσιμα». 
 
Αυτή την περίοδο το κύριο θέμα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές, είναι άλλης φύσης, συνδέεται με τη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου που έχει ανατρέψει τους προϋπολογισμούς όλων των πετρελαιοπαραγωγών κρατών και που στην περίπτωση του Ιράκ, έχει προκαλέσει το «πάγωμα» στις δημοπρατήσεις έργων. 
 
Επόμενη αγορά που εξετάζει με πολύ ενδιαφέρον η «Δεύκων», είναι αυτή της Ρουμανίας, όπου υπάρχει μεν μεγάλη παρουσία κατασκευαστών αλλά υπάρχουν και πολλά έργα, οδοποιίας, οικοδομικά, όλων των κατηγοριών.
 
«Από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να δραστηριοποιηθούμε στη Ρουμανία, που είναι η βαλκανική χώρα που μας ενδιαφέρει, θα το κάνουμε ιδρύοντας δική μας εταιρεία και όχι μέσω συνεργασίας», είπε ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της «Δεύκων», προσθέτοντας ότι η συμμετοχή σε μεικτά εταιρικά σχήματα δεν αποτελεί επιλογή παρά μόνο στις χώρες που ουσιαστικά επιβάλλονται από το νομικό πλαίσιο. 
 
Να σημειωθεί ότι η «Δεύκων» ιδρύθηκε το 1999 σαν ατομική εργοληπτική επιχείρηση και ασχολήθηκε με την κατασκευή ιδιωτικών και δημοσίων έργων, κυρίως οικοδομικών και οδοποιίας. Η εταιρεία το 2004 άλλαξε μορφή και έγινε ΑΤΕ, ενώ έχει επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες έργων , στα υδραυλικά, λιμενικά και στα συναφή έργα υποδομής.
Κατηγορία: 
Φορέας: