Ροή ειδήσεων

Τοποθέτηση Προέδρου ΠΕΣΕΔΕ Γρηγόρη Γρηγορόπουλου στην εκδήλωση της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε) με θέμα ‘Η κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα ως συνιστώσες της οικονομικής ανάπτυξης και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε α

Τοποθέτηση Προέδρου ΠΕΣΕΔΕ Γρηγόρη Γρηγορόπουλου στην εκδήλωση της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε) με θέμα ‘Η κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα ως συνιστώσες της οικονομικής ανάπτυξης και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε αυτές’

Τα «έργα σε ομηρία» των ΣΔΙΤ δεν αποτελούν διέξοδο από την οικονομική κρίση

«Είναι πλέον προφανές ότι ο κατασκευαστικός κόσμος της χώρας μας διέρχεται τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση του. Ιδιαίτερα οι 5.000 μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις Δημοσίων Έργων μέλη της Ένωσής μας, της ΠΕΣΕΔΕ, βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, καθώς τον κλάδο χτυπά έντονα, εκτός από την οικονομική ύφεση, η νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και η δραματική πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, με τα χιλιάδες διαμερίσματα να αποτελούν δεσμευμένα κεφάλαια των κατασκευαστών και τους λογαριασμούς των Δημοσίων Έργων να παραμένουν απλήρωτοι».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Γρηγόρης Γρηγορόπουλος παίρνοντας το λόγο στην ειδική εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) με θέμα «Η κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα ως συνιστώσες της οικονομικής ανάπτυξης και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε αυτές».

Είναι γνωστό ότι φέτος – επισήμανε σε άλλο σημείο – για 5η συνεχόμενη χρονιά, το ΠΔΕ είναι μειωμένο κατά 8,8 σε σχέση με το περσινό, με αποτέλεσμα να φτάσει ως ποσοστό του ΑΕΠ στα επίπεδα του 1996. Και υπάρχει βέβαια και το ερωτηματικό αν και αυτό θα τηρηθεί και δεν θα υπάρξουν και πρόσθετες περικοπές μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό ασφαλώς έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον κατασκευαστικό κλάδο συνολικά, αλλά και στις συναφείς δραστηριότητες.
Εμείς με επιστολές μας και παρεμβάσεις μας προς τους αρμόδιους υπουργούς έχουμε προτείνει, έστω και την ύστατη ώρα, να αυξηθεί το ΠΔΕ κατά 1 δις. ευρώ τουλάχιστον, για να εκτελεστούν μικρά έργα, κυρίως στην Περιφέρεια, με τις δοκιμασμένες και διαφανείς διαδικασίες του Προγράμματος «Θησέας». Είναι πιστεύουμε η μόνη πρακτική λύση που μπορεί να δώσει «ανάσα» στις τοπικές αγορές και να ανακόψει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης δημιουργώντας απασχόληση στον κατασκευαστικό κλάδο και αποτρέποντας την κατάρρευση των εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Το ΥΠΟΙΟ στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2009 αναφέρει 57 ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δις ¤ εκ των οποίων μόνο 4, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ΔΕΝ επιβαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι φανερό πως μιλάμε για προεξόφληση των μελλοντικών προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων με τριπλάσιο κόστος. Υπάρχουν ένα σωρό ανταποδοτικά έργα που μπορούν να γίνουν με ΣΔΙΤ, χιονοδρομικά κέντρα, μαρίνες τουριστικών σκαφών, η επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων ΞΕΝΙΑ του ΕΟΤ κ.ά., και αντί για αυτά εντάσσονται στις ΣΔΙΤ σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και πυροσβεστικοί σταθμοί, που δεν έχουν καμία σχέση με την ανταποδοτικότητα.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα τρεις από τις οκτώ σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εντάχθηκαν στα ΠΕΠ του Γ΄ΚΠΣ δημοπρατήθηκαν από τον ΟΣΚ ΑΕ, πήραν έκπτωση 35% και κατασκευάστηκαν στην Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη. Οι υπόλοιπες πέντε σχολές εντάχθηκαν σε ΣΔΙΤ. Μέχρι τέλους του 2009, που διαρκεί για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το ΓΆ ΚΠΣ θα μπορούσαν να έχουν κατασκευασθεί όλες, αρκεί να είχαν δημοπρατηθεί στα Π.Ε.Π. Το Γ΄ΚΠΣ τελειώνει με αναπορρόφητα κονδύλια που επιστρέφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο Σχολές σε Σπάρτη και Τρίπολη δημοπρατήθηκαν με συνολικό προϋπολογισμό 13,912 εκ. ¤ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Οι πέντε Σχολές αναζητούν “Επενδυτή” που θα τις κατασκευάσει με 100 εκ. ¤ και θα εξοφληθούν από τις μελλοντικές χρήσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κοστίζοντας στο Ελληνικό Δημόσιο τριπλάσια χρήματα. Αναρωτήθηκε κανείς άραγε στην κυβέρνηση ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη λειτουργία των πανεπιστημιακών αυτών ιδρυμάτων από την εικοσιπεντάχρονη και πλέον επιβάρυνσή τους για την εξόφληση του δανείου των 100 εκ. ¤ προς τον όμιλο;

Θεωρούμε τελείως απαράδεκτη ενέργεια την απένταξη των σχολείων από το ΓΆ ΚΠΣ και την τεχνητή δημιουργία έργων μεγάλου προϋπολογισμού, ώστε να ενταχθούν στις ΣΔΙΤ. Πρόκειται για εκατοντάδες σχολεία σΆ όλη την Ελλάδα που δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε σε οικόπεδο, ούτε σε άδεια, ούτε σε μελέτη, αλλά απλά δεν δημοπρατηθήκαν ώστε να είναι σήμερα τελειωμένα με χρήματα του Γ΄ΚΠΣ και να έχουν κοστίσει το 1/3 των χρημάτων που θα κοστίσουν με ΣΔΙΤ.
Η επαρχία η περιφέρεια όλη – τόνισε σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ – ζητάει έργα. Την στιγμή που το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο για το 2008 είναι μόλις 1,7% , η κυβέρνηση και αυτό ακόμα το ποσοστό προσπαθεί να το κάνει με ΣΔΙΤ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει για την χώρα μας το 2009 1,6 δις ¤, από τα οποία μόλις τα 10 εκ ¤ διατίθενται για την χρηματοδότηση του ΣΔΙΤ των Πυροσβεστικών Σταθμών. Εμείς θεωρούμε πως το κακέκτυπο της εφαρμογής των ΣΔΙΤ στη χώρα μας αποδεικνύεται ατελέσφορο. Τα έργα των ΣΔΙΤ είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθούν και να γίνουν.
Σχολιάζοντας εξάλλου την τοποθέτηση του κου Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ καθηγητή Θ. Ξανθόπουλου ότι η Σουηδία αντιμετώπισε την κρίση του 1929 δημιουργώντας κοινωνικές υποδομές, υπενθύμισε πως και στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928-1932) κατασκεύασε 3.128 σχολεία, προσφέροντας εργασία σε χιλιάδες πρόσφυγες που ταυτόχρονα έχτιζαν και τα σχολεία των παιδιών τους. Κάλεσε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση να δημοπρατήσει άμεσα μέσω του ΕΣΠΑ όλες τις σχολικές μονάδες που έχουν προεγκριθεί για τις ΣΔΙΤ. Τόνισε πως η ολοκλήρωση των σχολικών υποδομών μέσω του ΕΣΠΑ είναι υποχρέωση της Πολιτείας στην Κοινωνία.
Η πραγματική Οικονομία σΆ όλη την Ελλάδα – κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ – περιμένει έργα για να δουλέψει σήμερα. Τα “ΕΡΓΑ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ” που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με τις ΣΔΙΤ είναι καταστροφική επιλογή για την Ελλάδα του σήμερα που προσπαθεί μέσα από την ανάπτυξη να ανακάμψει οικονομικά. Πρέπει να επιταχυνθεί το ΕΣΠΑ και να ενταχθούν σΆ αυτό όσα έργα μπορούν να απελευθερωθούν από την ομηρία των ΣΔΙΤ. Οι Εργοληπτικές Επιχειρήσεις Δημοσίων Έργων, σΆ όλη τη χώρα ζητούν εξόφληση των έργων που έχουν εκτελέσει και άμεση δημοπράτηση νέων έργων για να επιβιώσουν και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Από αριστερά: Γ. Γρηγορόπουλος – Πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ, Γ. Παπανίκος – Γενικός Γραμματέας Ο.Κ.Ε., Θ. Ξανθόπουλος – Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Χ. Πολυζωγόπουλος – Πρόεδρος Ο.Κ.Ε.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ