Ροή ειδήσεων

Στο “κόκκινο” κινδυνεύουν να βρεθούν πολλές εργοληπτικές επιχειρήσεις εξαιτίας της επαπειλούμενης, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου, “κατάργησης” των υπηρεσιών εγγυοδοσίας του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημο

Στο “κόκκινο” κινδυνεύουν να βρεθούν πολλές εργοληπτικές επιχειρήσεις εξαιτίας της επαπειλούμενης, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου, “κατάργησης” των υπηρεσιών εγγυοδοσίας του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων.

της Λίνας Τσιρέκα (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

“Οι μηχανικοί εργολήπτες ζητούν, έστω και την ύστατη ώρα, να μην καταργηθεί το ταμείο τους” και να παραμείνει “αυτόνομο και αυτοτελές”, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΠΕΔΕΘ και ΚΜ) Γιώργος Γάγαλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τον κ. Γάγαλη τις υπηρεσίες εγγυοδοσίας του ΤΣΜΕΔΕ “θα αναλάβουν πλέον να παρέχουν οι τράπεζες με δυσμενείς όρους για τους ασφαλισμένους” (το κόστος της εγγυητικής επιστολής, όπως αναφέρθηκε, εκτιμάται ότι θα είναι τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα απαιτείται και προσημείωση ακινήτου).
“Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί μελετητές και κατασκευαστές που στηρίζουν το επάγγελμά τους στις υπηρεσίες εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας ΤΣΜΕΔΕ εξωθούνται ως πρόβατα επί σφαγή στο βωμό των τραπεζικών και μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων”, τόνισε ο κ. Γάγαλης.
“Δεν ξεκινάς να ασχολείσαι με το ασφαλιστικό, καταργώντας τα υγιή ταμεία”, σχολίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημόσιων Έργων Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι χτυπά το μικρό εργολάβο, δυσχεραίνοντας την εργασία του.

160.000 ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ “Το ΤΣΜΕΔΕ εκδίδει ετησίως περί τις 160.000 εγγυητικές επιστολές υπέρ υποψηφίων αναδόχων μελετών και έργων. Στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπεται ότι η διεύθυνση Εγγυοδοσίας του ΤΣΜΕΔΕ θα υπάγεται στην κεντρική διεύθυνση του νέου Ενιαίου Ταμείου”, ανέφερε ο κ. Γάγαλης, κάνοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι από τα ενήμερα μέλη του Συνδέσμου, που είναι περί τα 850, μόλις το 1/10 αυτών, λόγω του υψηλού κόστους, θα είναι σε θέση να λαμβάνουν εγγυητικές επιστολές.
Αναφερόμενος ο κ. Γάγαλης στην ευρωστία του ΤΣΜΕΔΕ, υπογράμμισε ότι η κρατική επιχορήγηση και οι κοινωνικοί πόροι προς το ταμείο είναι μηδαμινοί (4 εκατ. ευρώ) σε σύνολο 643.225.000 ευρώ (0,62%). “Η περιουσία του ταμείου ανέρχεται στο 46% της περιουσίας του ΙΚΑ, ενώ ο αριθμός των ασφαλισμένων του είναι μόλις το 5% του συνόλου των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ” σημείωσε ο κ. Γάγαλης.
Στο μεταξύ, οι πρόεδροι της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΜΔΥΔΑΣ) και του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας επισήμαναν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ ανέφεραν ότι αν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα προσφύγουν μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ